Terveysmyrsky testaa -blogissa testailen kaikenlaista hyvinvointiin, terveyteen ja liikuntaan liittyvää. Aloitin kolmen kuukauden ruokavaliotestillä, mutta vuoden 2014 alusta laajennan testit vähän koskemaan vähän kaikenlaista. Kaikki vanhat tekstit kuitenkin ovat täällä luettavissa toistaiseksi. 

Tässä blogissa on ennen ollut vähän vaikka minkälaista diipaa, mutta mielipiteet ja kannanotot ovat siirtyneet Iltalehden alle. En päivitä tämän sivuston artikkeleja tai blogia muiden kuin testien osalta enää kovin usein, joten suosittelen tykkäämään Terveysmyrskyn Facebook-sivuista koska siellä tapahtuu jotain jatkuvasti. Sinne tulee myös infoa aina kun täällä blogissa tai jossain muualla tapahtuu tai julkaistaan jotain. 

Jos edustat jotain tuotetta ja haluat että Terveysmyrsky ottaa selvää onko tuotteestasi tai palvelustasi mihinkään, niin ota yhteyttä vaikka Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. . Takaan vinkeän kirjoitustyylin, mutta en takaa että tuotteesi saa automaattisesti kehuja. Jos uskot tuotteeseesi, niin ongelmaahan ei silloin ole... voin myös arpoa tuotteita blogini ja Facebook-sivujeni kautta jos laitat niitä useamman tulemaan. 

Alkoholi ja uni

Jaa

Terveystieteiden asiantuntijana muistan aina napista parista asiasta: nukkumisesta ja stressin purkamisesta. Monet nukkuvat ihan miten sattuu, eivätkä noudata luontaista, hormonien eritykseen liittyvää unirytmiään. Liian moni ottaa unilääkkeeksi tai stressiä lievittämään isoisän yskänlääkettä, ja se ehkä auttaakin nukahtamaan. Mutta suhkuksi menee silti, kuten tuore katsaus osoittaa.

Palautuminen on kaiken alfa ja isomursu, eikä sitä pitäisi väheksyä. Yksi tärkeimmistä palautumista aktivoivista asioista on uni. Valitettavasti nykyajan yhteiskunnassa liian moni kukkeloi yöt ja nukkuu päivät. Yöllä olisi kyllä kiva nukkua, mutta se ei onnistu ilman alkohablaa.

Tää ei niinku virkistä (kuva netistä).

Tuoreen katsauksen mukaan alkoholi todellakin nopeuttaa nukahtamista, mutta häiritsee loppuyön unta sitten ihan huolella. Jo pieninä annoksina (pullo vodkaa EI ole pieni annos) alkoholi lyhentää unen REM-vaihetta. Vaihetta, jossa uni on diipeimillään ja näet unia huippumalleista tai kaskeloteista, kumpi nyt iskee kovempaa. Laadukas REM-vaihe (tai sen puute) yhdistetään usein keskittymis- ja muistihäiriöihin, sekä palautumisnopeuteen.

REM-vaihetta lyhentävän vaikutuksen lisäksi alkoholi kiihdyttää unen aikana keskushermostoa, joten sydämen syke jää normaalia korkeammalle. Yöheräilyn riski kasvaa koska hermosto ei pääse täyteen lepotilaan, joten unesta voi tulla katkonaista. Alkoholi vaikuttaa myös sydämen sykevälivaihteluun, joten fyysinen stressi jää luultavasti purkamatta.

"Myö vaan syyvvään vähän ja sittä myö juuvaan ja nukutaan" (kuva netistä).

Lopputulos voi olla siis sama joitpa sitten yhden drinksuvinksun, tai neljä lasia punkkua: alkoholi sotkee hormonaalisen rytmisi ja heräät väsyneenä vaikka olisit nukkunut 10 tuntia.

Öri ör.

Lähde: Alcohol and Sleep I: Effects on Normal Sleep

comments

Asiakkaitamme